8 Temmuz 2011 Cuma

650. kez... Hayda bre!


Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 650.’si dün alt boylardaki müsabakalarla başladı. Toplam 1419 pehlivanın mücadele edeceği Kırkpınar’da başpehlivanlar bugün sahne alacak.

Dile kolay, üst üste tam 650 yıl... Türklerin dünya kültür mirasına en büyük katkılardan olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 650.’si dün başladı. Gelenek olduğu üzere Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Ağa Seyfettin Selim’i karşıladı, pehlivan mezarlarına gidildi, dualar edildi, Cuma Namazı öncesi Selimiye’de mevlüt okutuldu…

Bu yıl toplam 1419 pehlivan güreş tutacak. Önceki yıllara oranlar bu rakam az, nedeniyse daha önce organizasyona katılan her pehlivana verilen (hangi turda olursa olsun) ‘yolluk’ ücretinin alt boylarda son 32’ye kalan pehlivanlara verilecek olması. Bu nedenle özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinin genç pehlivanları boş yere masraf yapmamak için Edirne’ye gelmedi.
Kurallar açısından gün geçtikçe minder güreşine benzeyen yağlı güreş organizasyon açısından da minderdeki kardeşine benzemeye başladı. Bu yıl Kırkpınar’da müsabakalar, tıpkı minder güreşi turnuvalarında olduğu gibi, akşamüzeri yapılan resmi açılıştan çok önce, sabah saatlerinde başladı. Oysa ki adetlere göre ağa güreşleri açar, geçit töreni yapılır ondan sonra güreşler başlardı. Ancak güreşlerin gece saat 23.00’e kadar sarkması üzerine böyle bir önlem alındı. Ayrıca Edirne Belediyesi’nin bu yıl Kırkpınar Kültür Haftası nedeniyle konserleri Sarayiçi’ne alması da bu kararda etkiliydi muhtemelen. Dün Fatih Ürek çıktı meydane, bugünse sıra Candan Erçetin’de.

Dün mücadele minik boylarda gerçekleşti. İlk gün giriş ücretsiz olduğundan Edirneliler çoluk-çocuk, kadın-erkek ellerinde çekirdekler keyifle müsabakaları izlediler. Başpehlivanlarsa bugün sahaya çıkacak.
Bu yıl 56 başpehlivan altın kemer için mücadele edecek. Alınan karar gereği, 40 yaşını dolduranlar, ‘piyasa’da güreşebilseler dahi, Kırkpınar’da mücadele edemeyecekler. 45 yaşından sonraysa (Eğer daha önce altın kemer kazanmamışsa) emeklilik zorunlu.
Meraklısına son bir not… Kırkpınar Yağlı Güreşleri bugün saat 13.00’ten itibaren Rumeli TV’den naklen izlenebilecek.

HABER-FOTOĞRAF: EFKAN BUCAK

Hiç yorum yok: