15 Temmuz 2011 Cuma

Yağlı güreşin mühendisi: Fevzi Çakır


Balıkesirli başpehlivan Fevzi Çakır aynı zamanda bir makine mühendisi. “Benden başkası olsa bırakırdı” diyen Çakır çocuklarının pehlivan olmasına sıcak bakmıyor

‘Pehlivan’ diyince genelde aklınıza iri yarı, biraz da kilolu, hatta göbekli bir insan geliyor değil mi? Güreşe uzak insanlar için genel fikir böyle. Üniversite yıllarında arkadaşlarının “Hadi canım, senden güreşçi olmaz” diyip pehlivan olduğuna inanmadıkları Balıkesirli Fevzi Çakır’ı görün o zaman. 1.90’lık boyu ve atletik yapısıyla bir pehlivandan ziyada basketbolcuya benzeyen Çakır, tam 12 yıldır Kırkpınar’da başpehlivanlık kategorisinde mücadele ediyor. Çakır’ı özel kılan, aynı zamanda Ege Üniversite mezunu bir ziraat makineleri mühendisi olması.

Hem anne hem baba tarafında pehlivanlar olunca, Fevzi Çakır için güreş kaçınılmaz olmuş. 1989 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Saffet Kayalı’nın yeğeni olan Çakır, Kırkpınar’da çeşitli boylarda dereceye girdikten sonra 1998’de başaltında üçüncü oldu, o günden bu yana başa güreşiyor.
Çakır’a, diğer pehlivanlara göre cüssesinin biraz daha ince olmasının hem avantajı hem dezavantajı var. Yine de kilolu pehlivanların biraz daha avantajlı olduğunu kabul ediyor ve şu güzel örneği veriyor: “1 tonluk kamyona 2 ton yüklersiniz ancak o kamyonun ömrü kısa olur. İri cüsseniz yoksa, başarılı periyodu da kısa olabiliyor.”

'Yağlı güreş benim için hobiden fazlası'
Başcazgır Şükrü Kayabaş’ın her zaman “En kariyerli pehlivan” diye anons ettiği Fevzi Çakır hafta sonu çayırlarda pehlivanlık, hafta içindeyse Balıkesir Merkez Küçük Sanayi Sitesi’nde yöneticilik yapıyor. “Benden başkası olsa muhtemelen bırakırdı” diyen Çakır, çok büyük fedakarlıklar yaparak bugünlere geldiğini söylüyor: “Yağı güreşi hobi için yapmıyorum, hakkını vererek yapıyorum. Bu da sıkı çalışma gerektiriyor elbette. Hafta içi dinleneceğim vakitlerde idman yapmak zorundayım. Hafta sonu güreşlerde olduğumdan eşimi, çocuklarımı alıp bir mangala gidemiyorum.”

'Çocuklarım pehlivan olsun istemem'
Tecrübeli pehlivanın iki oğlu var. Çocuklarının da pehlivan olmasına pek sıcak bakmıyor: “Açıkçası onları güreşten uzak tutmaya çalışıyorum. Balıkesir’de bir Ahmet Taşçı gibi örnek alacakları bir insan yok. Yağlı güreş maddi-manevi destek isteyen bir spor. İyi bir desteğin yoksa yağlı güreşte sonun hüsrandır. Balıkesir’de bu da mevcut değil. Diğer illerde pehlivanlar belediye kadrolarında işçi gösteriliyor, Balıkesir’de bu da çok zor. Eh anneleri zaten istemiyor, bir de onlar pehlivan olursa hafta sonu evde kimse kalmayacak!”
40 yaşındaki pehlivana göre kendisi dışında ‘okumuş pehlivan’ olmamasının nedeni, güreşin rahata alışmış insanlara göre olmaması. “Dikkat edin, maddi durumu iyi olan kişiler güreşle uğraşmaz. Pehlivanların hepsi zorluğu bilen, yaşamış insanlardır” diyor Çakır.

Milletvekili adayı da oldu
Mühendisliğin dışında Fevzi Çakır’ın siyasi bir yönü de var. Genel seçimler öncesi AKP’den milletvekili aday adayı olan Başpehlivan Çakır, yeni üye olmasına ve topu topu 5 gün çalışma yapmasına karşın, 68 aday arasından 30. sırayı almış: “Zaten ufak bir şans vardı. Çevrede tanınıyoruz ama teşkilatta tanınmayınca olmadı. İleride şartlar uygun olursa milletimize hizmet etmek isteriz elbette.”

SÖYLEŞİ: EFKAN BUCAK
10 Temmuz 2011'de Radikal Gazetesi'nde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: