14 Temmuz 2011 Perşembe

Dizi bile olsa Padişah önünde güreş zor!


Gökhan Arıcı en medyatik başpehlivanlardan… Sinemada Koca Yusuf’u canlandıracak olan 33 yaşındaki pehlivan Muhteşem Yüzyıl’da da mesleğini icra etti!

Yağlı güreşin içinde değilseniz Gökhan Arıcı ismini duymamış olabilirsiniz ancak ata sporuna gönül verenler için Arıcı bir star. Üstelik çayırda hem de kamera önünde! Yakında beyaz perdede Koca Yusuf’u canlandırmaya hazırlanan Arıcı, aynı zamanda Muhteşem Yüzyıl dizisinde de mesleğini icra etti.

1978 doğumlu Gökhan Arıcı, birçok Karamürselli genç gibi kendisini güreşin içinde bulur ve kendi deyimiyle, ‘O fizikle pehlivan olmamak’ imkansızdır. Kırkpınar’a ilk kez 1992’de katılır, çeşitli boylarda şampiyonluklardan sonra 1998’de, çok genç yaşta başpehlivanlık kategorisine yükselir. Arıcı Kırkpınar’a şimdiye kadar en fazla çeyrek finale yükseldi ancak yerel turnuvalardaki en dominant pehlivanlardan biri. “Buraya gelmeden önce evde 85-90 kupa saydım. Madalyaları zaten komşu çocuklara dağıtıyorum artık” diyen Arıcı, Kırkpınar’daki performansı içinse “Konsantrasyon eksikliği” yorumunu yapıyor.

Sumo da yaptı
Geçen yıl Kırkpınar’da Ahmet Taşçı’nın yaptığı sumo güreşi konuşuldu. Arıcı da sumo güreşine yabancı değil zira geçen yıl Kültür Bakanlığı’nın çektiği ‘Türk Kültür Mirası’ belgeseli için Japonya’da bir sumo güreşi okulunda 1 hafta kaldı. Sumo ve yağlı güreş kültürlerinin birbirine benzediğini söyleyen tecrübeli başpehlivan şöyle konuşuyor: “Sumoda da bizdeki gibi usta-çırak ilişkisi var. Ritüeller benzer. Sadece yemek konusunda farklılık var. ‘Orada bir şey yemedim’ desem yeridir. 1 haftada 8-9 kilo verdim!” Japonya dışında Arıcı, İsviçre, Almanya, Rusya gibi ülkelerde yağlı güreşi tanıtan etkinliklerde, fuarlarda bulunmuş bir isim.

Muhteşem Yüzyıl...
Arıcı’nın çayır dışı performansına gelince… İzleyenler bilir, Muhteşem Yüzyıl dizisinde iki bölümde pehlivanlar Kanuni Sultan Süleyman’ın önünde güreş tuttu. O pehlivanlardan biri Gökhan Arıcı. Oyunculuğu sevdiğini söyleyen Arıcı, dizi bile olsa padişah önünde güreşmenin zor olduğunu söylüyor: “Eskiden padişahın huzurunda güreşirken pehlivanlar padişaha sırtlarını dönemezmiş. Bazen güreş icabı sırtımızı dönsek hemen çekimi kesip bizi uyarıyorlardı. Gerçekten zormuş o zamanlar. Şimdi çok rahatmışız!” Arıcı, Muhteşem Yüzyıl’da yağlı güreşin biraz daha fazla işlenebileceği görüşünde… Senarist Meral Okay’a buradan seslenelim!

Koca Yusuf olacak
Arıcı, Kırkpınar’dan sonra, Sinan Haliç’in yönettiği ‘Koca Yusuf’ filminde oynamak için üç gün Edirne’de kalacak. Teaser’ı internette bulunabilecek filmde Gökhan Arıcı cihan pehlivanı Koca Yusuf’u canlandırıyor. Koca Yusuf’un o dönemki rakipleri de Arıcı’nın Levent Erdoğan Spor Kulübü’nden takım arkadaşları olacak. Filmin çekimlerinin 3-4 ayda tamamlanması bekleniyor.
Oyunculuğu, yağlı güreşi tanıtmak için yaptığını söyleyen Arıcı, pehlivanlıkta olduğu gibi beyaz perdede de başarılı adımlarla ilerliyor.

SÖYLEŞİ: EFKAN BUCAK
9 Temmuz 2011 tarihinde Radikal Gazetesi'nde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: