5 Haziran 2009 Cuma

Tarihi Kırkpınar Sumo Güreşleri!


kendimi bildim bileli "kırkpınar yağlı güreşleri'ni tüm dünyaya tanıtacağız" sözlerini tekrarlayan türk güreşinin değerli patronlarının son bombası.

mesela her sene avrupa ve dünyanın önde gelen televizyon kanallarıyla da konuşulur ve avrupa'da yayınlatılır hesapta ama türkiye'de bile yayın hakları zor satılır.

bu sene de türkiye (minder) güreş(i) federasyonu, sumocuları kırkpınar'a davet ederek, yağlı güreşçilerle sumocuları güreştirmeyi ve ata sporumuzu dünyaya daha iyi tanıtmayı planlamaktaymış.

güreş federasyonu yağlı güreş yürütme kurulu başkanı sayın mehmet ayhan, bugün şöyle buyurdu: "sumo güreşçileri, organizasyon çerçevesinde bizim pehlivanlarımızla gösteri güreşi yapacak. sumocuların başpehlivanlık güreşlerinde yer alması mümkün değil. bu gösteri maçının çok ilgi göreceğini düşünüyoruz. bundan 6-7 yıl önce de ahmet taşçı, japonya’ya davet edilmiş ve gösteri amaçlı sumo güreşi yapmıştı."

şimdi öncelikle ahmet taşçı japonya'da gösteri yapmamıştı, dünya sumo güreşi şampiyonası'na katılmış ve çatır çatır güreşerek üçüncü olmuştu, bu bir cebe koyalım.

bu nasıl bir mantıktır, bu nasıl bir acizliktir anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum. koskoca yağlı güreş kendini dünyaya tanıtmak için 3-5 sumocuya muhtaçsa gerçekten kırkpınar'a harcanan paraya, verilen emeğe yazık.

tanıtım böyle günü birlik, ucuz organizasyonlarla olmaz. zaman ve para harcamak, büyük organizasyonlar yapmak gerek. mesela abi basacaksın parayı, ünlü bir hollywood filminde 1-2 dakika yağlı güreş olacak, tüm dünya izleyecek, merak edecek. bu işler böyle.

sen türkiye'ye sumocu getirsen bizden başka kim görecek allah'ını seversen? new york'ta, londra'da gösteri güreşleri yapıyorsun, taş çatlasa 1000 kişi ya izliyor ya izlemiyor. gerçi new york'ta türk haftasında yağlı güreşlerde şöyle güzel bir şey yapıldı. nbc new york'ta hava durumunu sunan kadın gün boyunca yağlı güreşlerin ordan canlı yayın yaptı, cümle alem izledi. eminim bu fikir ve çalışma oradaki türk derneğinden çıktı. buradakiler böyle bir şeye kalkışmaz.
yağlı güreş içe kapansın, muhafazakar dursun demiyoruz ama abi sumo güreşiyle olmaz bu. sen yağlı güreşi tanıtıcam diye sumoya prim tanıyorsun aynı zamanda.

yanlıştan dönülmeli.

Yazan: Efkan

Hiç yorum yok: