5 Haziran 2009 Cuma

Aman ne üzüldük: Mindercilere yağlı güreş yasak


türkiye güreş federasyonu'nun 28 mayıs 2009 tarihindeki teknik kurulanda aldığı yeni kararı...

buna göre güreş federasyonu, serbest ve grekoromen güreş milli takımlarında mücadele eden sporcuların yağlı güreş organizasyonlarına katılmasını yasakladı. uygulama, 2009 kırkpınar yağlı güreşleri'nden sonra başlayacak. şimdi bu uygulama ne getirir, ne götürür.

öncelikle federasyonun bunu, eski milli güreşçi ismet atlı'nın geçenlerde yaptığı "başarısızlığın nedeni mindercilerin yağlıda güreşmesi, bu nedenle çocukların stili bozuluyor başarısız oluyoruz" açıklamalarının gazıyla yaptığından kuşkulanıyorum.

şimdi; ismet atlı değerli bir büyüğümüz ama biz de çok şükür anlıyoruz güreşten. mindercilerin çayırda stilinin bozulduğu falan yok; bilakis minderciler kendi stillerine yağlı güreşe empoze ettiler. puana dayalı, o yağlı güreşin kendine has güzel oyunlarının olmadığı rezil güreşler izlemeye başladık.bu nedenle, her ne kadar güreş federasyonu (ki aslında minder güreşi federasyonu kendileri) kendi mindercilerini korumaya çalışıyorsa aslında yağlı güreşe büyük hizmet yapmıştır. milli güreşçiler temizlenirse çayırdan, daha düzgün müsabakalar izleme şansımız artar. yağlı güreşteki bozulmanın da önüne geçebilir.

tabii şimdi şu noktada karşımıza çıkan şu: güreşçiler çayırı mı minderi mi tercih edecek? sağır sultan biliyor ki yağlı güreş minder güreşinden daha büyük gelir sağlıyor. kırkpınar başpehlivanı olan recep kara'nın "çayır olmasa aç kalırdık" (burda çayır yağlı güreş demek, hemen hınzırca şakalar aklınıza getirmeyin) sözleri de bunun en büyük kanıtı.son iki yılın başpehlivanı recep kara aynı zamanda minder güreşi milli takımında. şimdi bu arkadaş ne yapacak? neyi seçecek?

yukarıda dedik ya, uygulamaya 2009 kırkpınar'dan sonra geçilecek diye, bunun nedenlerinden biri bence recep kara'nın durumu. kara bu yıl da başpehlivan olursa üst üste üç kez bu unvanı elde edip altın kemerin ebedi sahibi olacak. eğer bunu başarırsa minder güreşi milli takımına geçecek, orada biraz sürtüp kariyeri bittikten sonra çayıra dönecek.

yalnız ben şunu söyleyeyim güreş federasyonu'na böyle yaparak siz milli takıma iyi sporcu falan kazandıramazsınız. bu ülke tarihi; aç ölen şampiyonlarla kendine üç katlı ev yaptıran, dükkanı arabası olan vasat başpehlivanlarla dolu olduğundan gençlerin tercihi açık olacaktır.

ek bilgi (minderden yağlı güreşe geçiş yapanlar)kariyeri bittikten sonra yağlı güreşe geçenler:









* kırkpınar başpehlivanlığı kazananlar

şu anda hem minder hem de yağlı yapan pehlivanlar:




1 yorum:

pehlivan18 dedi ki...

bakın bu konu yağlı güreşin en büyük sıkıntısı adamlar bir kere peşrevi bitirdiler heryer minderci kaynıyor ayakta itiş puanlamada arkaya geç zaten 2004 ten beri kırkpınar zevk vermez oldu birde bu adamların hepsi yağlı güreşi tercih edecekler o zaman mindere yeni kanlar alınacak desenize