12 Haziran 2012 Salı

Başpehlivanlık puanlama sistemi


Bu sezon hayatımıza giren başpehlivanlık puanlama sistemi üzerine birkaç kelam etmek istiyorum. 
Öncelikle peşinen söyleyeyim, bu sisteme karşıyım, verilmiş hak bence geri alınamaz. Geçen yıl Kırkpınar’da başpehlivan Fevzi Çakır’la yaş sınırlaması üzerine söyleşimizde, Çakır, ”Federasyon ne veriyor ki sınırlama koyuyor” şeklinde güzel bir söz söylemişti. Başpehlivanlara sosyal güvence yok, emeklilik sonrası destek yok ama rahatlıkla yarışma hakları ellerinden alınıyor. Bir de niye sadece başpehlivanlar? Alt boylarda kıyamet kadar pehlivan var; yılda 3-5 kez güreş yapan deste boy pehlivanı değil de hayatını güreşten kazanmaya çalışan başpehlivan mı kaliteyi düşürüyor?

Neyse madem bir sistem var, ona bir göz atalım. Puanlama sistemi aslında basit ve mevcut durumda TGF’nin yapabileceğinin en iyisi. Tenisteki WTA ve ATP sistemini henüz uygulayacak bir altyapı (ve sanırım zaman) TGF’de mevcut değil. Başpehlivanların puanlamasının mantığı basit demiştik: Bir turnuvada alabileceğiniz maksimum puan, o turnuvadaki başpehlivan sayısı oluyor. Mesela 32 başpehlivan katılıyorsa, birinci 32 puan alıyor. Sonuncuysa 1 puan alıyor. Puanlama 32’den 1’e doğru gidiyor. Mesela 4 başpehlivanın katıldığı bir turnuva düşünelim:

1. Ali Pehlivan, 4 puan
2. Mehmet Pehlivan, 3 puan
3. Rıza Pehlivan, 2 puan
4. Teyyo Pehlivan, 1 puan.

Bu sistemde haliyle kalabalık turnuvalar daha avantajlı. 32 pehlivanlı bir turnuvada ilk turda elenirseniz, 8 pehlivanlı bir turnuvanın başpehlivanından daha fazla puan kazanıyorsunuz.

Boğulacaksan büyük denizde boğulacaksın
Peki sıralama nasıl yapılıyor? Malumunuz yağlı güreşte üçüncülük maçı bile yapılmıyor. Burada bütün sıralamayı aslında başpehlivan belirliyor. Birinciye yarı finalde elenen üçüncü, birinciye çeyrek finalde elenen beşinci, birinciye önceki turda elenen dokuzuncu... diye sürüp gidiyor. Diğer pehlivanlar da elendikleri pehlivanın derecesine göre sıralanıyor.

Yani mevcut sisteme göre “Boğulacaksan büyük denizde boğulacaksın.” Artık İlk turda Ali Gürbüz’le eşleşmek çok da kötü bir şey olmayacak! Misal ben 32 başpehlivanlı bir turnuvada ilk turda Ali Gürbüz’e elenirsem, o da gider başpehlivan olursa tamı tamına 17 puan kazanıyorum. Oysa başka bir turnuvada 8 başpehlivan arasından birinci olan biri hepi topu 8 puan kazanabiliyor! Yani ilk turda elene elene bile Kırkpınar’ı garantileyebiliyorum! Ama eğer ilk turda elendiğim pehlivan, daha sonra dördüncü olacak pehlivana elenen sıradaysa 1 puanla sonuncu oluyorum. Kaderiniz rakiplerinizin ellerinde yani!

Niye ilk 40?
Peki Kırkpınar’da niye 40 başpehlivan? ‘40 yiğit’ efsanesine uygun olarak böyle bir rakam seçildiği muhakkak lakin eşleşme anahtarı açısından 40 kötü bir rakam. İlk turda sonunda rakam 20’ye düşecek, sonra 10’a. Üçüncü turda dört kişiye fazladan güreş yaptırıp rakamı ikinci gün için 8’e tamamlamaları gerekiyordu. Açıkçası 64 bence daha iyi bir rakam olurdu. Böylece herkes eşit sayıda güreş tutardı. İllahaki kısıtlama olacaksa rakam 32 olarak kısıtlanmalıydı.

Puantaj ne kadar gerçeği yansıtıyor?
Güncel puan durumu hakkındaki şaşkınlığımı da gizleyemeyeceğim. Bir ara hangi pehlivanın hangi güreşte kaç puan aldığını TGF açıklıyordu ancak artık onu da yapmıyorlar, artık bilgiler Allah ve onların arasında! Bize sadece hazır puan durumu sunuyorlar. Teniste mesela grand slam kazanmayan sporcular çok turnuvaya katılarak, arada da birincilikler elde ederek birinci olabiliyorlar. Yağlı güreşte de mevcut durum aynı. Son başpehlivan Ali Gürbüz ilk sırada değil oysa sezon başından bu yana katıldığı çoğu turnuvada birinci oldu. Ancak Gürbüz’ün katıldığı turnuva sayısı lider Recep Kara’ya göre az.İsim vermeyeyim, ilk 40’daki bazı isimleri görünce epey şaşırıyorum. Ancak bu isimleri bir yandan takdir ediyorum, akıllı bir taktikte çok turnuvaya katılıyorlar, kalabalık turnuvalara katılıyorlar ve derece yapamasalar bile iyi puan topluyorlar. Bazı favoriler şu an ilk 40’ta değil, ancak atak yapacaklarını düşünüyorum.

Puanlamanın benim açımdan tek iyi yanı, bir ara verilen excel dosyalarında hangi turnuvaya hangi başpehlivanlar katılmış, isim isim görebiliyor, hatta puanlamalara göre eşleşmeleri bile çıkarabiliyordum ancak şimdi sağ olsunlar o da yok...

Efkan Bucak / Radikal Gazetesi 

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Prefabik satışı ekibimiz ile bloğunuzu yakından takip ediyoruz. Paylaşımlarınız için teşekkür ederiz ve bloğunuzdaki çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Leonardi linken dedi ki...

After a long time i have found a post like this and want appreciate it from my heart. Visit this website for collecting Roblox Song ID